Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı Dönemi

Turgut Özal’ın Mart 1989 tarihindeki yerel seçimlerde oy oranının düşmesi ama 1987 genel seçimleri öncesinde seçim kanunundaki düzenlemelerle meclis çoğunluğunu sağlaması muhalefet partileri tarafından eleştirilmiştir. Kenan Evren’in yedi yıllık Cumhurbaşkanlığı görevinin bitmesinin ardından 31 Ekim 1989 tarihinde Mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmıştır. Meclise girebilmeyi başaran muhalefet partileri SHP ve DYP, Mart 1989’da yapılan yerel seçimlerde ANAP’ın oylarında azalma yaşanmasının Özal’ın cumhurbaşkanı seçilmesinde meşruiyet sorunu yaratacağını iddia ederek mecliste yapılan seçimlere katılmayarak seçimi boykot etmiş ayrıca boykotun yanı sıra seçimlerde de meşruiyet sorunu yaşanması amacıyla cumhurbaşkanlığı seçimine aday göstermemişlerdir. Özal bu durum üzerine ANAP Burdur Milletvekili Fethi Çelikbaş’ın da aday gösterilmesini sağlayarak iki adaylı rekabet ortamını sağlamıştır. Yapılan ilk iki tur oylamada iki aday da seçilmek için yeterli oyu alamamış 31 Ekimde yapılan üçüncü tur oylamada seçime katılan 285 milletvekilinin 263’ünün oyunu alan Özal Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir.

Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı dönemi, iç politikadaki bölücü terör sorununun Körfez Savaşı ile birlikte uluslararası bir sorun hâline geldiği, Türkiye’nin siyasi ve iktisadi bağlamda politikalarında etkili olduğu bir dönem olmuştur. Dünya dengelerinin değişime uğradığı ve Türkistan coğrafyasındaki cumhuriyetlerin bağımsızlık sürecine girdiği Körfez Savaşıyla Ortadoğu’da dengelerin değiştiği bir dönemi de dış politikada Özal’ın gündemine taşımıştır. Özal cumhurbaşkanlığı sürecinde dış politikada Türkiye’nin bölgede yaşadığı sorunlar karşısında beklediği yardımı alamadığı ABD ve AB’ye alternatif yaratma, yeni bir bölgesel denge siyaseti ve iç politikada da Kürt kimliği üzerinden yeni bir Türkiye tanımının yapılması iç siyasette Kürt kimliği üzerinden siyaset yapan bir siyasi hareketin ortaya çıktığı süreci kurmaya çalışmıştır.



8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal
Türkiye’de birçok yeniliğin öncüsü olan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ekonomik kalkınma ve terörle mücadelede önemli adımlar attı.


Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

Türk İnkılabı sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın