Birinci Dünya Savaşı Sonunda Mağlup Devletlerle Yapılan Antlaşmalar

Birinci Dünya Savaşı sonunda galip devletler, mağlup devletlerle önce ateşkes antlaşması ardından da barış antlaşması yapmak için çalışmalarına hız vermişlerdir. Bu çalışmalar sonunda mağlup tarafta yer alan Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Osmanlı Devleti ile barış antlaşması imzalama süreci başlamıştır.

28 Haziran 1919’da Almanya ile Versailles Sarayı’nda Versailles (Versay) Barış Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmayla, Almanya; Avrupa’daki topraklarının bir kısmıyla, bütün sömürgelerini kaybetmiş, çeşitli siyasi, ekonomik, mali ve askerî yükümlülükler altına sokulmuştur.

Avusturya ile 10 Eylül 1919’da Saint-Germain-en-Laye’de bir barış antlaşması imzalanmıştır St. Germen
Barış Antlaşması ile Avusturya’nın toprakları 576 bin km²’den 84 bin km²’ye nüfusu da 50 milyondan
7 milyona gerilemiştir. Zengin tarım ve endüstri bölgelerini kaybederek ekonomik açıdan da büyük
bir yıkıma uğramıştır.

Bulgaristan 27 Kasım 1919’da da İtilaf devletleriyle Neuilly (Nöyi) Barış Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşmayla Bulgaristan, Balkan Savaşları sırasında ele geçirdiği toprakların bir kısmını kaybetmiştir. Sınırları daraltılan Bulgaristan’ın Ege Denizi ile olan sınırı ve bağlantısı kesilmiştir.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla ortaya çıkan devletlerden biri de Macaristan’dır. İtilaf devletleri Avrupa’nın yeni bağımsız devleti olan Macaristan’ı yenilen devletlerden sayarak onunla 6 Haziran 1920’de Trianon Antlaşması’nı yapmışlardır. Bu antlaşma ile Macaristan tarım alanları ve ormanlarının %80’den fazlasını kaybetmiştir.



Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑

Türk İnkılabı sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın